Grabar Kitarović vrši pritisak na BiH i promoviše politiku HDZ-a

Izmjene izbornog zakona BiH bile su u fokusu bilateralnih razgovora predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović sa brojnim svjetskim zvaničnicima na marginama zasijedanja Generalne skupštine UN-a u Njujorku.
Analizirajući medijske izvještaje o susretima generalnim sekretarom UN-a, te turskim predsjednikom i ruskim šefom diplomatije, stiče se utisak da je Grabar Kitarović posvetila više pažnje unutrašnjim pitanjima BiH, nego samoj Hrvatskoj u čije ime je i boravila u Njujorku, pišu Vijesti.ba.

Za profesora sarajevskog Fakulteta političkih nauka Elmira Sadikovića nastup predsjednice Hrvatske je neumjesno i neprimjereno miješanje u unutrašnje stvari nezavisne, suverene države BiH.

U razgovoru za Vijesti.ba, profesor Sadiković zapaža da ovo nije incidentni slučaj, nego da je riječ o kontinuiranoj politici HDZ-a Hrvatske, predsjednice Grabar Kitarović.

Slično se, dodaje, ponašaju i hrvatski zastupnici u Evropskom parlamentu.

“To nije ništa novo. Predsjednica Hrvatske kontinuirano i izvan diplomatskih okvira govori o BiH na raznim međunarodnim forumima, te bilateralnim sastancima sa zvaničnicima drugih država. Vrši se pritisak na BiH, koji bi trebalo da rezultira izmjenama Izbornog zakona BiH na način kako to vidi HDZ BiH i zvanični Zagreb”, navodi Sadiković.

Nezahvalno je, kako ocjenjuje, što ovakvi nastupi i poruke dolaze u vremenu neposredno pred održavanje opštih izbora u našoj zemlji.

“Grabar Kitarović koristi svoju poziciju i prilike da promoviše politiku HDZ BiH, te da tu politiku podrži na predstojećim izborima 7. oktobra”, ističe Sadiković.

Ipak, mišljenja je da nastup hrvatske predsjednice neće imati konkretne posljedice po BiH, budući da su izmjene Izbornog zakona unutrašnja stvar bh. institucija BiH.

“No, takav pristup i nastup nas unutar BiH udaljavaju od potrebnog dijaloga i konsenzusa, te samo produbljuje nepovjerenje. Ništa dobro takva politika i takvi nastupi ne mogu donijeti BiH”, smatra ovaj profesor.

Mišljenja je da se BiH na vanjskopolitičkom planu teško može oduprijeti ovim i sličnim lobiranjima.

“Vanjska politika je refleksija unutršnje politike, tako da, ukoliko unutar države nemamo konsenzus o temeljnim principima i vrijednostima, ne možemo na međunarodnom planu nastupiti jedinstveno”, pojašnjava on.

Kako ističe, pojedini političari u BiH su reagovali na istup hrvatske predsjednice. No, to je reakcija pojedinaca, ali ne institucija ove države.

“Žalosno je, ali je to tako”, zaključuje Sadiković.

(Vijesti.ba)

Back to top button